ELKÉSZÜLT AZ INDIA, NEPÁL 2020 program.

I N D I A: Fesztiválok Ünnepek

India több ezer éves történelme és színes kultúrája miatt rengeteg fesztivált és ünnepet rendeznek országszerte. Részt vehetünk hindu, muszlim, szikh, buddhista és keresztény összejöveteleken is, de a vallási rendezvények mellett számos más eseményt is ünnepelnek. Néhány kedvcsinálóként:

A Köztársaság kikiáltásának évfordulója:

január 26.

Holi-Fesztivál:

Március elején a tél végén tartják egész Indiában. Városokban leáll a tömegközlekedés mert mindenki ünnepel. Az öröm, a felszabadulás, a fény, a színek ünnepe. Sok féle színekkel kenik, festik és néha öntik le egymást. Az állatok is be vannak vonva, őket is megjelölik színekkel.

Kumbh-Mela-fesztivál:

Gigantikus méretű hindu ünnep. A Gangesz partján rendezik 4 szent városban felváltva, 3 évenként. Az istenek és a démonok közötti ősi csatára emlékezik. Hinduk milliói látogatnak el ilyenkor a folyóhoz, hogy áldozatot ajánljanak fel és megmártózzanak a vízben. (január- április)

Rama-Navami:

Hindu ünnep:

Az Úr Rama megjelenésének napja, aki a Treta-yugában jelent meg kb. 2 millió évvel ezelőtt. (március – április)

Mahavir-Jayanti/Purnima:

A legjelentősebb dzsain fesztivál. Mahavira születésnapja, akit Siddharta és Trisala fiának tartanak. Március végén vagy Április elején tartják.

Buddha-Joyanti/Purnima:

A buddhisták egyik legnagyobb ünnepe. Az év negyedik teliholdjának idejére esik, legtöbbször májusban. Ezen a napon ünneplik Buddha születésnapját (i.e. 623), megvilágosodását (i.e.588) és a Nirvanaba jutását (életének 80. Évében).

Milad-un-Nabi:

Iszlám ünnep, Mohamed születésnapja. Az iszlám naptár harmadik hónapjára esik. (május – június)

Függetlenség-napja:

Augusztus 15. Ezen a napon szabadult fel India a Brit megszállás alól és vált önálló állammá 1947-ben. Nemzeti ünnep.

Sárkányhajó-verseny:

Augusztus második szombatján tartják Keralában a Punnamada tavon és az Alapuzha folyón a világszerte ismert Sárkányhajó versenyt. 1952 óta rendezik meg minden évben. Legalább 50, több, mint 30 méter hosszú sárkányhajó és evezősei mérik össze erejüket egy hatalmas fesztivál keretében.

Mahatma-Ghandi.születésnapja:

Október 2. Nemzeti ünnep.

Diwali:

Más néven a Fények Ünnepe.
Öt napos fesztivál a hindu, szikh és dzsain vallásban. Október közepétől November közepéig tartandó időszakra esik.

Govardana Puja:

Hindu ünnep. A hívők az ünnepet megelőző egész éjszakán keresztül sütnek-főznek, hogy 108 különböző ételt (főként édességet) ajánlhassanak fel másnap Krishnának. (november)

• Nanak-Jayanti/Purnima:

A legszentebb szikh fesztivál. Guru Nanak születésnapja, az első szikh Guru. (november)

• Pushkar:Teve-vásár:

Minden év novemberében rendezik Pushkarban, Rajasthanban. Telihold idejére esik. 300.000 látogató, 20.000 teve és ló érkezik ilyenkor a városba. A fesztivál hangulatáról rajasthani zenészek és táncosok gondoskodnak, és nem maradnak el az ínycsiklandozó, hagyományos ételek sem.

• A Karácsonyt és Szilvesztert

Korán reggeltől – estig tartó tengerparti bulival ünneplik.


irány INDIA

AUM